);

Recensies

Elsevier. 67ste Jaargang, Nummer 15. 16 April 2011

De schat van Sion (Callenbach)
De Nederlandse Jennifer Peersmann studeerde archeologie en werkte jarenlang als bijbels archeoloog in Israël. De schat van Sion (8+), het eerste deel van een serie, is dan ook gebaseerd op echte archeologische vondsten in de Stad van David (Jeruzalem).
De elfjarige Daniel vindt een kruik waarop een schatkaart is getekend. Samen met zijn buurmeisje gaat hij op zoek naar de schat, die onder het paleis van koning David moet liggen. In het spannende verhaal dwalen ze door de onderaardse tunnels van Jeruzalem, waar naast de bewakers van de koning ook slangen en schorpioenen een gevaar vormen. Laat de volgende delen maar komen, Indiana Jones heeft zijn opvolger gevonden.
Ingrid van der Chijs

Coolesuggesties.nl. 25 december 2012

Recensie: Het mysterie van de Leeuwentroon, Jennifer Peersmann

Het mysterie van de Leeuwentroon is een spannend archeologisch mysterie, dat je maar liefst 2947 jaar de geschiedenis inneemt. Daar maak je kennis met de elfjarige Eden. Zijn vader verliest zijn baan als de sluwe politicus Shakran (die er wat duistere zaakjes op na houdt) leugens over hem vertelt. Zoals dat in die tijd ging moest het gezin direct het luxe huis verlaten, en intrek nemen in de sloppenwijk, zonder geld of inkomsten. Eden met zijn familie raken aan de bedelstaf.

Eden heeft een fascinatie voor oude voorwerpen, en de geschiedenis die daaraan ten grondslag ligt. Zo hoort Eden over een mysterieuze leeuwentroon die hen uit hun penibele situatie kan redden. Samen met zijn vriendinnetje Ariella gaat hij op onderzoek uit. Lukt het hen om de waarheid te ontrafelen? En zal het Eden bovendien lukken om de waarheid te vertellen aan de Koning, voordat de kwaadaardige Shakran zijn versie van het verhaal vertelt?

Het mysterie van de Leeuwentroon is een spannend verhaal, waarbij je een unieke kijk krijgt op de oudheid van Sion, het oude Jeruzalem. Het verhaal zit soms wat ingewikkeld in elkaar, met puzzels die vanzelf duidelijk gemaakt worden. De schrijfstijl is echter wat droog en documentair van karakter, de echte spanning ontbreekt een beetje. Voor liefhebbers van geschiedenis en archeologie is het echter een superspannend verhaal!

Zie ook: www.coolesuggesties.nl

Bangersisters.nl. 25 december 2012

Recensie: Het mysterie van de Leeuwentroon, Jennifer Peersmann

2947 jaar geleden. De vader van de elfjarige Eden verliest zijn baan als de sluwe zakenman Shakran leugens over hem vertelt. Hierdoor raakt Eden met zijn familie aan de bedelstaf. Maar dan hoort Eden over een mysterieuze leeuwentroon die hen uit hun penibele situatie kan redden. Samen met zijn vriendinnetje Ariella gaat hij op onderzoek uit. Lukt het hen om de waarheid te ontrafelen?

Als Eden op zoek gaat om Shakran te ontmaskeren, komt hij stapje voor stapje bij het grote geheim van Sion terecht. Een zoektocht die niet zonder gevaren is omdat Shakran alles doet om Eden en zijn vriendinnetje Ariella tegen te houden, en daarbij niets schuwt. Maar voor Eden staat er teveel op het spel en hij zet door tot het einde.

Wat is de betekenis van de gouden leeuw die per ongeluk van een kar rolt? Wat zit er in de grote potten die door de Egyptenaren vervoerd worden? Eden ziet meer dan Shakran wil.

In de uiteindelijke confrontatie met Shakran komt Eden achter een geheim wat eeuwen lang verborgen is gebleven. Een geheim dat hij met niemand mag delen. Een spannende reis door ondergrondse tunnels, verborgen tempels, Sion en Megiddo.

Jennifer Peersmann is archeologe. Veel van haar kennis heeft zij gebruikt voor dit boek. Een spannende avonturenroman voor de jeugd, maar als volwassene heb ik er ook stiekem van genoten.

Peersmann heeft een ijzersterk verhaal neergezet over een legende die in onze huidige tijd nog altijd een rol speelt in de mystieke vraagstukken. Door de vorm van een avonturenroman wordt de lezer meegenomen in een spannende zoektocht naar één van de oudste relikwieën, wat een stukje geschiedenis weer tot leven brengt. Een verhaal over moed, doorzettingsvermogen en geheimen.

Peersmann heeft een menselijke, liefdevolle manier van schrijven, waardoor de karakters en hun leven tastbaar voor je worden.

Zie ook: www.bangersisters.nl

Leestafel.info

Recensie: Het mysterie van de Leeuwentroon, Jennifer Peersmann

Dit verhaal gaat over het geheim van de Ark. De koning van Sion heeft een tempel gebouwd voor de Gouden Ark, maar toen hij kwam te overlijden werd de Ark niet teruggevonden. Had de koning een geheime bergplaats gemaakt? En bevindt de Ark zich daar nog steeds? Of is hij meegevoerd naar Egypte, bij de verovering van Sion door een Egyptische farao? Archeologen en geleerden zijn er nog steeds naar op zoek. Voor de duidelijkheid: Sion is de oude naam voor Jeruzalem.

Jennifer Peersman, die zelf archeologe is, heeft een eigen versie van het verhaal gemaakt. Een spannend avontuur waarin twee kinderen er achter proberen te komen, wat voor snode plannen Shakran, de minister van handel, aan het smeden is, nu koning Jachin op reis is. De elfjarige Eden heeft wel een reden om de man in de gaten te houden: zijn vader was werkzaam als paardentrainer in de stallen van de koning, toen Shakran hem ervan beschuldigde dat hij Koptische paarden gestolen zou hebben. Edens vader en dus het hele gezin is daardoor uit de gratie gevallen, en ze wonen nu in een armoedig huisje in een slechte wijk, en hebben het erg arm.

Gelukkig laat Ariella, zijn vriendinnetje, hem niet vallen en omdat zij vlak bij het paleis woont, kan Eden in ieder geval zijn paard af en toe bezoeken. En… hij kan proberen er achter te komen wat er waar is van de verhalen rondom de gouden leeuwentroon. Hij ziet dingen waar hij geen verklaring voor heeft: in de straten zijn Egyptenaren pratend met Shakran, ze hebben vaten met water op hun karren; hij ziet een gouden leeuw, en wil weten wat er aan de hand is.

De kinderen besluiten de koning terug te roepen – Shakran wil vast de gouden troon stelen! – en reizen hem zelfs achterna. Maar Shakran lijkt alles in de gaten te hebben, ze komen onverrichterzake weer terug in Sion en worden zelfs opgesloten. Blijkbaar zitten ze de minister behoorlijk in het vaarwater. En hij is nietsontziend.

Het verhaal speelt zich 2947 jaar geleden af. Een vreemd jaartal, dacht ik. Maar dan lees ik op de website dat ongeveer 3000 jaar geleden de stad Jeruzalem gedoopt werd. Dat raadsel is daarmee opgelost. Of de twee kinderen ook het raadsel zullen oplossen, dat verklap ik niet.

Het is een spannend verhaal, waarmee je een klein inkijkje krijgt in het leven in die tijd en de legenden die nog verteld worden rondom Sion. Vergeet niet de mooie website te bekijken!

Zie ook: www.leestafel.info

Reviews van Bol.com

Rijk materiaal voor een TV serie!
21 november 2012 | Door: aliefka | 40-49 jaar | Amsterdam

Dit is het derde boek binnen een reeks van Jennifer Peersman en alledrie de boeken zijn geweldig! Peersman is een meester in het opschrijven van avonturen zoals kinderen ze graag lezen. Met geheimen, magie, intriges, persoonlijke overwinningen en triomfen. Bovendien hebben we te maken met oeroude archeologische gegevens, en alles is gebaseerd op de waarheid en geschiedenis. Je kunt merken dat Peersman verstand heeft van zaken en van binnenuit schrijft. Daardoor zijn de boeken warm en menselijk, springen de verhalen van de pagina’s af. Net echt, of misschien zelfs helemaal echt??? De reeks is ook spannend voor volwassenen en zelfs leerzaam. Ik vind het altijd heel bijzonder wanneer een kinderboek of film op beide niveau’s kan intrigeren, en dat doen deze boeken. Knap gedaan! Kwestie van tijd voor deze boeken worden weggekaapt van de Nederlandse markt door een Amerikaanse uitgever of producent. Over vijf jaar is het een TV-serie, mark my words.
Pluspunten: Fantasierijk, Leerzaam, Mooi vormgegeven, Spannend.

Deze geef ik aan mijn klein kinderen
17 januari 2013 | Door: Julio | 60-69 jaar

Het mysterie van de leeuwentroon heb ik in een een keer uitgelezen. Het is heel beeldend geschreven, met wenig worden wordt een heel scenario neer gezet. Leeftijds genoten van de protagonisten zullen zich kunnen herkennen in de tireless zoektocht naar antworden op hun vragen. Dit gaat op een hoog tempo dat jonge lezers zal aanspreken. Ik heb genoten van het verhaal en manier dat het gebracht wordt. Veel succes met het boek en ik kijk uit naar vervolg verhallen, ook in het engels misschien? Pluspunten: Leerzaam, Mooi vormgegeven, Spannend.

Heerlijk boek
25 november 2012 | Door: Jacqies | 50-59 jaar | Utrecht

Een heerlijk boek, niet alleen spannend (kon het nauwelijks wegleggen), maar ook interessant door alle historische informatie. Geweldig, een aanrader!
Pluspunten: Leerzaam, Spannend.

Gospel.nl

Beoordelingen voor ‘Het mysterie van de Leeuwentroon, Jennifer Peersmann’
Door: Anne v. S.

Je leeft goed met de kinderen mee, ook al bevinden ze zich in een heel andere tijd. Het unieke aan dit boek zijn alle symbolen die op een leuke en speelse manier hun eigen plek innemen. Het mooiste is, dat deze symbolen in de oudheid echt bestonden en een belangrijke plaats innamen in de levens van de mensen in de tijd van koning Salomo.

Zie ook: www.gospel.nl

NBD|Biblion recensie “Het mysterie van de Leeuwentroon”

De 11-jarige Eden woont in Jeruzalem. Zijn vader beheert de stallen van de koning, maar wordt op een dag vals beschuldigd en uit het paleis gezet. Eden laat het er echter niet bij zitten en wil het onrecht ongedaan maken. Samen met zijn vriendinnetje Ariella gaat hij daarom op zoek naar de gouden leeuwentroon van de koning, de rechtersstoel waarin de wetten worden bewaard. Historisch avonturenverhaal, zich afspelend in de 10e eeuw voor Christus. Een link wordt gelegd met de Gouden Ark uit de Bijbel, die tijdens deze periode op een geheime plek in de tempel moet hebben gestaan. Veel acties met een hoog Indiana Jones-gehalte: achtervolgingen, ontsnappingen, ondergrondse gangen en geheime tunnels, waardoor het geheel niet helemaal geloofwaardig overkomt. Soms vrij kinderlijk taalgebruik in relatie tot de beoogde doelgroep. Spannend omslag. Een vervolgdeel wordt aangekondigd. De auteur is archeologe en heeft in het bewuste gebied veel opgravingen verricht. Eerder schreef zij ‘De schat van Sion’ en ‘Het geheim van de gouden ster’*, die zich eveneens in het oude Jeruzalem (Sion) afspeelden. Voor liefhebbers van avonturenverhalen vanaf. ca. 10 jaar.
J.R. de Kler-Kuipers (NBD|Biblion recensie)

NBD|Biblion recensie “Het geheim van de gouden ster”

Op verzoek van de ernstig zieke koning van de stad Sion gaan Avia (11) en haar moeder samen met Maor en zijn vader, het hoofd van de paardenstallen, op zoek naar een verborgen goudschat. Als hun ouders worden ontvoerd, moeten Avia en Maor de zoektocht volbrengen. Tweede deel van een nieuwe avontuurlijke serie* geschreven door een archeologe.
De serie gaat over het ontstaan van de stad van David, Jeruzalem. Het verhaal speelt zich af in onderaardse tunnels die echt bestaan en dat maakt het voor kinderen misschien nog meer realistisch: het verhaal zou best eens waar gebeurd kunnen zijn. Een Indiana Jones- of Librarian-achtig verhaal vol slechteriken en een zoektocht naar een heilige graal; in dit geval is de graal de schat die Avia en Maor moeten zien te vinden zodat hun ouders gered kunnen worden. De enige verwarring die ontstaat bij het lezen is dat de kinderen wel erg moderne taal gebruiken (bv. ‘jippie’), maar aan de andere kant: dat bezwaar werd ook gemaakt bij Thea Beckman. Jammer dat de zwart-witillustraties wat houterig overkomen. Verder absoluut een spannend avonturenverhaal voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.
M. Lolkema (NBD|Biblion recensie)

“Een prachtboek”

Jennifer Peersmann schreef echt een prachtboek over het ontstaan van de stad van David. Wat een spannend verhaal.
Rabbijn Awraham Soetendorp

Woerdense Courant woensdag, 13 april 2011

“Jeugdroman in de stijl van Indiana Jones”

“Het is voor kinderen zo leuk om te lezen hoe het in die tijd was zodat ze zelf kunnen meemaken”

AD Groene Hart, dinsdag 19 april 2011

“Zoeken naar schat van Sion. Archeoloog schrijft spannend jeugdboek.”

Recensie NIW, Nieuw Israelietisch Weekblad, Nr. 40, 8 Juli 2011, Jaargang 146

De schat van Sion is geschreven door een bijbels archeologe en speelt tijdens de bouw van Jeruzalem -Sion- 3000 jaar geleden. Het is geen historische roman waaruit je iets leert over de geschiedenis van Jeruzalem, maar een gewoon kinderboek met een spannend verhaal. Daniels ouders hebben gehoor gegeven aan de oproep van koning David om de stad te helpen bouwen, maar Daniel is pas elf en wordt niet serieus genomen als hij een steentje wil bijdragen. Om daar verandering in te brengen gaat hij met zijn buurmeisje Elat op zoek naar een schat die onder het paleis van koning David moet liggen. Zij worden flink gedwarsboomd bij hun zoektocht door de tunnels onder Jeruzalem. De bewakers van het paleis, duisternis, slangen en schorpioenen zorgen voor avontuur, en aan het einde is er een echte kinderboekmoraal. Door de lengte en de eenvoudige plot is het geen voorlezer, maar een boek om zelf te lezen voor kinderen rond acht jaar. Bijbels archeologe Jennifer Peersmann werkte jarenlang in Jeruzalem en dat is te merken aan de authentieke beschrijvingen van de tunnels waarin het avontuur zich afspeelt. De schat van Sion moet het eerste deel worden van een serie spannende kinderboeken. De website ‘www.jenniferpeersmann.nl’ geeft historische informatie over Jeruzalem.
– Channa Kalmann

ND, april 2011

“Peersmann heeft een spannend boekje afgeleverd. Het leest als een trein…Misschien zou ze moeten streven naar een wat dikkere opvolger van dit debuut.”

Recensie Leestafel Forum   www.leestafel.info/jeugdboeken

De schrijfster is archeologe van beroep, en zo enthousiast daarover dat ze haar avonturen en fantasieën wil delen met jonge mensen. Wat is dan een betere manier dan er een spannend boek over te schrijven? We gaan terug in de tijd: 3000 jaar terug, toen Jeruzalem nog Sion heette. Het was net veroverd door koning David die er een grote welvarende stad van wilde maken. Alle bewoners, veel daarvan met de koning meeverhuisd vanuit Bethlehem, zullen hem daarbij helpen. Daniel wil ook helpen, maar wordt uitgelachen door zijn oudere broer. Wat wil zo’n snotneus van elf nou doen? Teleurgesteld doet Daniel een poging de koning te zien als die het volk toespreekt, maar ook daar vangt hij bot. Hij is te laat, en de mensen laten hem niet door.
Boos druipt hij af. Maar dan is daar zijn vriendinnetje Elat, en zwervend door de heuvels vertelt zij hem over de grotten waar haar opa vroeger naar schatten, en overblijfselen van oude volken zocht. Als ze grotten ontdekken, daar vlak bij Sion rijpt bij Daniel het idee: hij zal ook een schat vinden, en daarmee kan hij dan de koning helpen. Zo ontdekken ze geheime grotten en gangen, worden betrapt door bewakers, en beleven spannende maar vooral gevaarlijke avonturen, daar in de onderaardse grotten bij Sion. Die gangen en grotten kent Jennifer Peersmann natuurlijk heel goed, en dat kun je wel uit het verhaal opmaken.

Het verhaal is vlot verteld en spannend, en ook al speelt het zoveel jaar geleden heel eigentijds. Pesterijen en vriendschap, het is immers altijd hetzelfde, toen en nu. Het boek heeft een open einde, zouden er nog meer avonturen van Daniel en Elat volgen?

RD 14 Mei 2011, 21e Jaargang nr. 37

Graven naar oude schatten

Stel dat je in Jeruzalem woont, dicht bij het paleis van koning David. Je ziet hem wel niet vaak, maar toch. Alsof dat nog niet spannend genoeg is, zijn er in de heuvels rond Jeruzalem ook nog eens geheime grotten en pikdonkere tunnels. Die wil je natuurlijk onderzoeken, om te zien of er niet een schat te vinden is.

Daniël en zijn vriendinnetje Elat, de hoofdpersonen uit het boek “De schat van Sion”, willen niets liever dan een enorme berg goud, zilver of diamanten vinden. Dus gaan ze op onderzoek uit. Ze graven in de heuvels en sluipen midden in de nacht door vochtige tunnels. Ze ontmoeten strenge bewakers, boze ouders, enge schorpioenen… en een schat. Al is het niet helemaal de schat die ze in gedachten hadden.

“De schat van Sion” is een spannend verhaal voor kinderen vanaf 9 jaar. Het mooie van dit kinderboek is dat het op een onopvallende manier informatie meegeeft over het leven van 2000 jaar geleden, over gewoonten en tradities van toen.

Peersmann heeft geprobeerd niet alleen een spannend boek te schrijven, maar tussen de regels door kinderen mee te geven dat er belangrijkere dingen zijn dan een schat van goud. En gelukkig ligt dat er ook weer niet te dik bovenop.

RPLFM.nl, april 2011

“Woerden – Wethouder Loes Ypma van de gemeente Woerden, heeft in de bibliotheek het eerste exemplaar in ontvangst genomen van ‘De Schat van Sion’. Dat is een boek van schrijfster Jennifer Peersmann, in de stijl van Indiana Jones.”

Libris Karssen boeken & kantoor – Bodegraven – Woerden, april 2011

“Vandaag was presentatie van De schat van Sion. Was leuke bijeenkomst en spannend boek!” (via Facebook)

Julie van der Wolf, april 2011

“De Schat van Sion – heb ik met veel plezier gelezen. Korte en krachtige zinnen leiden de lezer vanaf het eerste bladzijde naar een bruisend avontuur in het hart van de oudheid. Uitstekende direkte stijl en verhaallijn, juist voor de jeugdige doelgroep. Hedendaagse waarden van samenwerken om iets te bereiken worden uitgebeeld, maar gezien door de echte ogen van jonge kinderen. De kinderen worden geconfronteerd met obstakels die overwonnen moeten worden en ook met keuzes die te maken hebben met persoonlijke waarden. De omschrijvingen van het terrein zijn helder en goed te volgen voor de lezer, die misschien nooit een grot van binnen heeft gezien. Ik hoop dat mijn kleinkinderen het boek ook zullen kunnen lezen, maar dan moeten ze nog wat beter nederlands leren. Als het in Engels wordt gepubliceerd weet ik zeker dat ze het ook graag zullen lezen.”

Bea Bisseling, april 2011

“Een spannend boek dat je 3000 jaar terugbrengt in de tijd. Jennifer Peersman neemt je mee naar de onderaardse tunnels in Jeruzalem. De twee kinderen, Daniel en Eliat zijn op zoek naar de schat van Sion. Tijdens hun zoektocht beleven ze allerlei avonturen waarin angst, twijfel, moed en hoop een grote rol spelen. Ze ontdekken grotten, vinden een geheimzinnige tekening, komen oog in oog te staan met enge beesten en worden achtervolgd door bewakers. Uiteindelijk vinden ze de schat onder het paleis van Koning David, of toch niet? In de tunnels leef je mee met Daniel en Eliat en leer je de stad van David (Jeruzalem) kennen. Jennifer heeft haar verhaal gebaseerd op echte archeologische vondsten. Dat maakt het zo bijzonder, de eeuwenoude voorwerpen in de donkere tunnels dragen prachtige verhalen met zich mee. Over vriendschap, vertrouwen en liefde. Het boek heb ik met veel plezier gelezen. Ik vond het heerlijk om door de donkere tunnels in Jeruzalem te lopen. De smalle gangen, de glibberige stenen, de koude lucht en de rotsige muren. Maar… ik houd dan ook echt van avontuur.”

Alma Post, kinderboeken schrijfster, docent Scriptplus, april 2011

Ten eerste is het een leerzaam boek. Je gebruikt allerlei zaken die je uit eigen ervaring weet op een leuke manier. Daarmee bedoel ik ten eerste de historische gegevens rond de geschiedenis van Jeruzalem. Het staat er niet allemaal precies in, maar dat is niet erg, integendeel, het geeft een idee en een geïnteresseerd kind biedt het een basis om dingen die hij later leert en hoort op te enten. Ten tweede gebruik je allerlei details die interessant zijn omdat je ze kennelijk uit eigen observatie beschrijft waardoor je trefzeker bent. Bijvoorbeeld de schorpioen met zijn oomhooggeheven staart, en het maken van vuur.
Schrijftechnisch was ik heel blij te merken dat je niet de voor de hand liggende weg van menig avonturenboek bewandelt, waarin alles meteen de eerste keer lukt, en de lezer nauwelijks verrast wordt, omdat hij er op gaat rekenen. Bij jou lukt een heel boek niet meteen de eerste keer. Dat geeft een realistisch kader aan het boek, waardoor de twee kinderen invoelbaarder worden, bijna kinderen van nu. En je plot blijft er verrassender door.
De karakters zijn gelukkig een beetje uitgewerkt, de kinderen zijn het niet steeds met elkaar eens, ergeren zich, en Daniel heeft ook in zijn familie een speciale plaats die hem anders maakt dan anderen.
Kortom: een heel geslaagd avonturenboek.

Nicolien van Halem, 8 mei 2011

“Een spannend verhaal over twee kinderen in de oudheid. Het verhaal loopt soepel, al gaan de avonturen van de twee kinderen niet even soepel, maar dat maakt het ook spannend en niet te makkelijk. Al lezend word je wijzer over de bouw van het oude (toen nieuwe) Jeruzalem. Het verhaal heeft een ‘af’ einde, maar biedt toch een opening naar een vervolg.”